Osatyökykyisten työllistäminen edellyttää uusia toimia

haus5
Haus5:n ruokala Hampurin Altonassa on aina täynnä lounasaikaan. Työntekijöinä osatyökykyiset.

BLOGI – Valtiotieteen lisensiaatti Maria Kaisa Aula teki taannoin työ- ja elinkeinoministeriölle selvityksen työllisyyskokeiluista (Työllisyyskokeilujen selvitys. Työllisyyspalveluiden ja -tukien käyttäjälähtöistä arviointia. TEM / Työ ja yrittäjyys 30/2016).

Toteutustapa on kunnianhimoinen. Selvityksessä tarkastellaan koko työllistämispalvelujen kokonaisuutta lainsäädännön, työvoimapalvelujen, hallituksen kärkihankkeiden, kokeilujen, ehdotusten ja uusien avausten kautta siten, että järjestelmien käyttäjien kokemus tulee kuuluviin. Aineistoa on koottu laajalla haravalla. Kokonaisuus pysyy koossa – onhan Maria Kaisa Aulalla mittava yhteiskunnallinen ura ja sen myötä kokonaisnäkemys yhteiskunnan toiminnasta.

Analyysi työllisyyspalveluiden toimivuudesta on aika lohduton. Selvityshenkilö ei syyllistä niissä toimivia työntekijöitä. Kyytiä saa mm. tolkuton byrokratia, erilaiset kannustinloukut ja koko järjestelmän monimutkaisuus.

hotellityontekijat
Työ antaa osallisuutta ja itsetuntoa!

Ajatus on kannatettava mutta ei uusi. Selvityksen tehtävä ei ollut kartoittaa sitä poliittista todellisuutta, jossa elämme. Se tuppaa kuitenkin kaatamaan kaikki merkittävät uudistukset. Kun jotakin todellista muutosta yritetään tehdä, niin heti sekä elinkeinoelämän että muiden työmarkkinajärjestöjen taholta uudistuspyrkimykset tuomitaan kilpailun vääristämisenä.

 

Eikö kyseessä olekin juuri päinvastainen: vääristyneen kilpailuasetelman oikaiseminen! Jos osatyökykyisellä on mahdollisuus antaa normaaliin työpanokseen verrattuna 70-prosenttinen panos, ei sen puuttuvan 30 prosentin kompensointi joko työnantajalle tai työntekijälle itselleen ole kilpailun vääristämistä. Kompensointi asettaa ihmiset ja yritykset tasa-arvoiseen asemaan.

Selvityksessä avataan kolmannen sektorin ansiokasta historiaa ja nykypäivän mahdollisuuksia työllistää vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia. Täydentäisin Aulan ehdotuksia sillä, että kolmannelle  sektorille tulisi luoda mahdollisuus investoida työpaikkojen luomiseen.

kahvio2
Miksi jonkin virasto- tai toimistotalon kahvio voisi olla osatyökykyisten hoitama Suomessakin?

Raha-automaattiyhdistys on linjannut jyrkästi osallistumattomuutensa järkeviinkin ja innovatiivisiinkin hankkeisiin, jos hanketta joku jossakin saattaisi moittia kilpailun vääristämisestä. Kun STM:n alaisuuteen luotu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ottaa pian vastuuta rahapeliyhtiön tuoton jakamisesta, tämä tulisi valtiovallan puolelta linjata uudestaan.

 

Vammaisten ja osatyökykyisten työllistämisessä kannattaisi miettiä myös luovien alojen laajempaa käyttöä osallisuuden ja työllisyyden edistämisessä. Kuten Maria Kaisa Aula toteaa, meillä järjestelmä on aivan liiaksi työkeskuskeskeinen.

taidestudio
Schlumper-ateljeessa Hampurissa työskentelevät osatyökykyiset taiteilijat. Laatu korkea. Näyttelyitä maailmalla!

Toki meillä edistetään vammaiskulttuuria, mutta – kuten Kalle Könkkölän johtama työryhmä aikoinaan jo totesi – tukimuodot ovat hajanaisia ja määrärahat pieniä. Jospa hallituksen kokeilukulttuurin nimissä tehtäisiin tässäkin aivan uudenlaisia avauksia.

 

Hallitus on avaamassa työvoimapalvelujen toteutusta yksityisille yrityksille. Se emmityttää monia, eräiltä osin myös minua. Mutta jos suunnitelma aiotaan viedä loppuun, tulisi kolmannen sektorin olla aktiivisesti mukana palveluiden tuottamisessa haastavassa työmarkkina-asemassa oleville. Mutta insentiivien tulisi olla yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistäviä.

Maria Kaisa Aulan selvitys toi havahduttavalla tavalla esille, kuinka paljon uudistamisen ja kehittämisen tarvetta on. Yhtäältä tarvitaan koko toiminnan uudistamista, toisaalta lukemattomien yksityiskohtien ratkaisemista. Uudistus tarvitsee vahvan kokonaisnäkemyksen siitä, mihin mennään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s