Kaksi kuvaa pelipolitiikasta

Taannoisessa seminaarissa yritin hahmottaa rahapelipolitiikan kokonaiskuvaa kahdella slaidilla. Viime syksynä käytiin laajaa julkista keskustelua rahapelipolitiikan pontevoittamisen tarpeesta.

Ensimmäinen kuva pyrkii kertomaan historian kautta nykypäivän tilanteen. Pelipolitiikka alkaa hahmottua 1980- ja 1990-lukujen taitteen murroksesta, jolloin toiminnan haitoista alettiin puhua ja niitä tutkia.

Dia1

Toinen kuva kertoo pelipolitiikan erilaisista, ristikkäisistäkin intresseistä.

Dia2.JPG

Viime vuonna syntyi laajaa keskustelua pelaamisesta ja sen haitoista. Silloin julkaistiin myös kaksi työryhmäpaperia, joiden mukaan rahapelipolitiikassa painopistettä pitäisi siirtää nykyistä enemmän rahapelihaittojen ennaltaehkäisyyn.

Kun on pakko pelata LM JN
Kun on pakko pelata herätti suuren julkisen keskustelun 1993.

Vaadittiin, että haittojen ehkäisyn näkökulmaa pitäisi vahvistaa, kun arpajaislain uudistuksen toinen vaihe pääsee käyntiin. Rahapelipolitiikan vahvistamiseksi tarvittaisiin kansallinen ohjelma, joka perustuisi valtioneuvoston periaatepäätökseen.

”Rahapelaamisen haitat koskettavat yli 700 000 ihmistä Suomessa, kun mukaan lasketaan pelaajien läheiset. On tärkeää, että myös lainsäädäntöä kehitetään siihen suuntaan, että rahapelaamisen ikäviin lieveilmiöihin päästään puuttumaan jo ennen ongelmien syntymistä”, sanoi työryhmämietinnöt vastaanottanut ministeri Annika Saarikko.

Jorma Niemelä

Työryhmäpaperit löytyvät valtioneuvoston julkaisuarkistosta:

Suunnitelma rahapelihaittojen ehkäisyn ja korjaavan työn järjestämiseksi Suomessa (STM:n raportteja 2017/42, pdf)

Sääntelyyn perustuvat rahapelihaittojen ehkäisytoimet ja niiden soveltuvuus Suomen rahapelijärjestelmään (STM:n raportteja 2017/43, pdf)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s