STEAn arviointi- ja avustusjaostossa henkilömuutoksia

UUTINEN – Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusasioiden (STEA) neuvottelukunnan arviointi- ja avustusjaoston varapuheenjohtajan erottua tehtävästään sosiaali- ja terveysministeriö määräsi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan päätöksellä uudeksi varapuheenjohtajaksi nykyisen jäsenen dosentti Jorma Niemelän sekä Jorma Niemelän tilalle jäseneksi maakuntaneuvos Kyösti Juujärven. Molempien toimikausi jatkuu 15.4.2021 saakka.

stealaisia
STEAn johtaja Kristiina Hannula

Arpajaislain  mukaan sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaelimenä Veikkaus Oy:n tuotosta terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen myönnettävien avustusten valmistelussa on sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusasioiden neuvottelukunnan arviointi- ja avustusjaosto, jonka valtioneuvosto asettaa neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Arviointi- ja avustusjaoston tehtävänä on antaa sosiaali- ja terveysministeriölle lausuntoja terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen myönnettävien avustusten jaosta sekä tehdä arviointeja avustettavien järjestöjen toiminnasta.

vistbacka
Pj. Raimo Vistbacka

Jaostossa on puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä enintään viisi muuta jäsentä ja näillä muilla jäsenillä henkilökohtaiset varajäsenet. Jaoston jäsenet eivät saa olla esteellisiä, esimerkiksi luottamushenkilöitä, työsuhteessa tai muussa sidossuhteessa avustuksensaajiin.

Jaoston puheenjohtajana toimii valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka.

Valtioneuvoston asetus säätää, että jos jaoston puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja taikka muu jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikauden, sosiaali- ja terveysministeriö määrää uuden henkilön hänen tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Näköalapaikkoja niin hyteen kuin soteenkin

– Jaosto on näköalapaikka STEA-rahoitteiseen kansalaistoimintaan Suomessa. Olemme pyrkineet periaatteelliseen tarkasteluun enemmän kuin yksityiskohtien veivaamiseen. Jaosto on panostanut erityisesti myös tulevaisuuskysymyksiin, Jorma Niemelä sanoo.

Hän kertoo, että pian tulee painavaa puhetta julkisuuteen järjestöjen tulevaisuudesta yhteiskunnallisen, kulttuurisen ja teknologisen murroksen keskellä.

– On ollut äärimmäisen kiinnostavaa osallistua tulevaisuustyöskentelyyn. Käyn lisäksi jonkin verran kouluttamassa ja konsultoimassa sosiaali- ja terveysjärjestöjä laidasta laitaan – isosta vaikkapa SPR:stä pieniin paikallisiin yhdistyksiin. Sitä kautta olen päässyt kosketuksiin hyvin erityyppisten järjestöjen sekä johdon, työntekijöiden että vapaaehtoisten kanssa.

oulunkohde
Suomessa on vahvoja palvelutuottajajärjestöjä. Kuva viime viikon vierailulta oululaisen Caritas-säätiön pääkortteliin.

Järjestöjen työ on keskeinen osa kuntien ja tulevaisuudessa maakuntienkin vastuulla olevaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä eli ns. hyte-toimintaa. Sote-palveluiden tuottamiseen ei STEA-avustuksia voi käyttää. Niiden on tultava toimeen kuntien ja tulevaisuudessa maakuntien rahalla.

– Olen paneutunut laajasti viime vuosina myös palveluita tuottavien järjestöjen asemaan. Tämä on antanut vielä laajemman kuvan suomalaisen järjestökentän tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Palvelutuotantojärjestöt ovat olleet Niemelän mukaan totaalisen heitteillä – niiden keskeisiä selviytymisvälineitä sote-murroksessa ei oikein mikään taho ole osannut, kyennyt tai halunnut edistää muuta kuin ylätason puhumisena.

Hyppy pitkistä sopimuksista ja kilpailutuksista asiakasseteli- ja henkilökohtaisen budjetin maailmaan on kuitenkin iso. Muutos sisältää niin mahdollisuuksia kuin uhkiakin.

IMG_0082
Tutkijana Jorma Niemelä on paneutunut myös veikkausvoittorahojen nurjaan puoleen, ongelmapelaamiseen. Kuvassa ministeri Annika Saarikko.

– Nyt järjestöt ovat itse lähteneet liikkeelle. Olen antanut asiantuntijuuttani hankkeiden käyttöön, koska niissä tavoitellaan kaikkien järjestöjen tukemista. Minkään hallinnossa enkä palkkasuhteessa en voi enkä halua olla, Jorma Niemelä sanoo.

– Olen keskustellut viime kuukausina myös liki kymmenkunnan maakunnan sote-muutosjohdon kanssa. Kyllä sieltäkin tulee toivetta, että palveluiden tuottajajärjestöt näkyisivät yhtenäisempänä.

– Samalla yritämme dosentti Sakari Möttösen kanssa kirjoittaa järjestöjen asemasta maakunta-, sote- ja kuntamurroksen keskellä. Teemme työtämme Kunnallisalan kehittämissäätiön tuella, Niemelä kertoo. – Tuskinpa tämän epävarmuuden keskellä osaamme  kuitenkaan kirjoittaa ihan Kunta ja kolmas sektori -menestysteoksen kaltaista opusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s