SOSTE selvitti: Palveluita tuottavien järjestöjen määrä kasvanut!

UUTINEN – Palveluita tuottavien järjestöjen määrä on lisääntynyt viime vuosina. Tämä käy ilmi SOSTEn eli Suomen sosiaali ja terveys ry:n julkaisemasta ja Aatu Puhakan, Juha Peltosalmen ja Anne Perälahden kokoamasta selvityksestä Järjestöjen sosiaali- ja terveyspalvelut 2017.

SOSTE tekee suuren palveluksen kootessaan tietoja järjestöjen palvelutoiminnasta. Nyt on herätty siihen, että nämä yksiköt tarvitsevat yhteistoimintaa selviytyäkseen tulevasta murroksesta.

Joko sosiaali- tai terveyspalveluja suoraan itse tuottavia järjestöjä on Valviran rekisteritietojen perusteella yhteensä 1029. Vuonna 2015 palveluja tuotti 931 järjestöä, joten kahdessa vuodessa tuottajien kokonaismäärä on kasvanut liki sadalla järjestöllä eli peräti yhdellätoista prosentilla!

Tarkastelussa ei ole mukana järjestöjen yhtiöitettyä palvelutoimintaa, mikä on harmillista kokonaiskuvan jäädessä tältä osin puutteelliseksi.

Uudet sosiaalipalveluja tuottavat järjestöt tarjoavat pääosin päivätoimintaa vammaisille ja kehitysvammaisille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, vanhuksille ja nuorille. Uusien terveyspalveluja tuottavien järjestöjen palveluala vaihtelee paljon.

caritas
Oululainen Caritas-säätiö on hyvä esimerkki vahvasta järjestötoimijasta. Kuva heidän Oulun korttelistaan.

Palveluiden määrä on vähentynyt ympärivuorokautisissa asumispalveluissa ja laitoshoidossa. Tässä näkyvät hoivapalvelujen myynnit, joihin osa järjestöistä on päätynyt. Noina vuosina ei juuri ollut kolmannen sektorin ostajia – nyt tilanne on korjaantumassa.

Sosiaalipalveluissa järjestöt tuottavat raportin mukaan määrällisesti eniten päivätoimintaa sekä ympärivuorokautista ja ei-ympärivuorokautista asumispalvelua. Erityisesti ovat lisääntyneet päivätoiminnan ja ei-ympärivuorokautisen asumisen palvelut sekä sosiaalialan muut ei-ympärivuorokautiset palvelut.

Järjestöjen sosiaalipalvelujen yleisimpiä asiakkaita ovat vanhukset, lapset ja nuoret ovat palvelujen määrällä mitaten. Muita merkittäviä asiakasryhmiä ovat kehitysvammaiset ja muut vammaiset, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat sekä lapsiperheet. Lasten, nuorten ja lapsiperheiden sekä kehitysvammaisten ja muiden vammaisten palvelut ovat jonkin verran lisääntyneet.

Kiinnostavaa raportissa on se, että terveyspalveluissa järjestöt tuottavat lukumäärältään eniten sairaanhoitajan, terveydenhoitajan ja/tai kätilön palveluja, fysioterapeuttista ja terapeuttista toimintaa, muuta terveydenhuollon toimintaa, avohoidon lääkäripalveluja ja laboratoriotoimintaa. Erityisesti ovat lisääntyneet etenkin terapeuttisen toiminnan ja erikoislääkärin vastaanottotoiminnan palvelut ja vähentyneet etenkin fysioterapeuttisen toiminnan palvelut.

Viidennes yksityisistä, Uusimaa vahva

Järjestöjen ja yritysten keskinäisessä vertailussa järjestöjen osuus yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajista on 20 prosenttia ja terveyspalveluissa 4 prosenttia, mutta tätä vertailua vääristää se, että järjestöpuolelta puuttuvat järjestöjen ylläpitämät yhteiskunnalliset yritykset.

Järjestöjen sosiaali- ja terveyspalvelut 2017 -julkaisusta käy ilmi, että määrällisesti eniten sosiaalipalveluja tuottavia järjestöjä oli Uudellamaalla (294), Pirkanmaalla (83), Varsinais-Suomessa (55), Keski-Suomessa (47) ja Pohjois-Savossa (47) (taulukko 4). Järjestöjen toimintayksikköjä oli eniten Uudellamaalla (574), Pirkanmaalla (151), Kymenlaaksossa (111), Keski-Suomessa (89) ja Pohjois-Savossa (89).

Myös järjestöjen toimintayksikköjen tuottamien sosiaalipalvelujen kokonaismäärä oli suurin Uudellamaalla (815), Pirkanmaalla (291), Pohjois-Savossa (236), Kymenlaaksossa (223) ja Keski-Suomessa (218).

maakuntatalukko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s