Jorma Niemelä: Ihminen, integraatio ja inkluusio – sote-uudistuksen avainsanat

IMG_5275Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen sote-keskusuudistuksessa edellyttää taitavaa ja oikea-aikaista muutosjohtajuutta. Onnistumisen kannalta olennaista on luoda valtakunnallisesti ja maakunnittain yhteinen tahtotila, yhteiset tavoitteet ja keinot niihin pääsemiseksi, sanoi Jorma Niemelän Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman avaustilaisuudessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella helmikuun alkupäivinä.

Tässä ydinajatuksia Jorma Niemelän ajatuksista:

Muutoksen tekee viime kädessä henkilöstö. Muutosjohtajien on kyettävä luomaan uskottava visio tavoiteltavasta tulevaisuudesta.

Uuden ja uljaan tulevaisuuden sote-keskuksen arkkitehtuurin peruskivet ovat ihmisessä, integraatiossa ja inkluusiossa.

Jos aiomme saada tästä koko järjestelmätason uudistuksen, sisältöjen kehittämisen tulee niveltyä myös rakennekehitykseen (rakenteet, organisaatiot, vastuusuhteet) ja monilta osin myös digitaalisten palvelu- ja tietojärjestelmien kehitykseen

Turha yrittää viedä läpi laajoja uudistuksia ilman maakunnallista, omaa muutostukea ja viestintää.

Palvelullistuminen ja digitalisaatio muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jolla voimme viedä sote-palvelut tulevaisuuteen.

Emme saavuta tavoiteltuja hyvinvointihyötyjä, ellemme tee samalla järjestämisvastuun kunnianpalautusta. Toisena asiana nostaisin lapsiperheköyhyyden taklaamisen, jossa palveluillakin on tärkeä merkitys.

On syytä muistaa vanha ja viisas sanonta, että hyvä voi olla parhaan vihollinen. Jos sotkeutuu liiaksi moniin hyviin yksityiskohtiin, iso kuva eli paras kuva saattaa hämärtyä.

PowerPoint-esityksen voit lukea tästä: THL_3_2_2020_Niemelä_Sote_keskus_PPpdfVersio. Tekstiversio löytyy tämän linkin takaa: THL_Sotekeskusavaus_3_2_2020_JN_Tekstiversio.

20. helmikuuta 2020 saakka katsottavissa myös video.

image

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s