Sote-järjestöjen kolme tehtävää

Mitkä ovat sosiaali- ja terveysjärjestöjen keskeiset tehtävät sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa? Julkaisen uudestaan tekstin, joka ilmestyi julkaisussani Järjestöt sote-Suomea rakentamassa (Kunnallisalan kehittämissäätiö 2019).

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaa voi tarkastella kolmesta suunnasta. Ensinnäkin järjestöt ovat osa kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Vapaa kansalaistoiminta on organisoitunut järjestöiksi vastatakseen kansalaisten terveydellisiin tai sosiaalisiin pulmiin.  

Toiseksi järjestöjä voidaan tarkastella hyvinvointivaltion näkökulmasta. Sieltä käsin ne on mahdollista nähdä universaalin sosiaali- ja terveyspolitiikan oleellisina ja jopa välttämättöminä työpareina. Järjestöt pyrkivät ottamaan mukaan ja huomioon kaikki edustamansa kansalaiset ja kaikki ryhmät. Tämä niin sanottu inklusiivinen toiminta vahvistaa universalismia. 

Inklusiivisen lähestymisen määrittelin yhteiskunnan rakentamisen tavaksi ja päämääräksi, jossa jokaisella kansalaisella ja kansalaisten muodostamilla ryhmillä on osallisuuden ja toimijuuden mahdollisuus sekä mahdollisuus tarvitsemaansa turvaan ja tarvitsemiinsa palveluihin ja jossa kaikilla kansalaisilla on tarvittaessa puolestapuhuja.

Kolmas tarkastelukulma liittyy taloudelliseen toimintaan. Järjestöt ja niiden palvelutuotanto etsivät vaihtoehtoista tai rinnakkaista taloudellisen toiminnan mallia pyrkiessään ratkomaan yhteiskunnallisia ongelmia palveluita tuottamalla.

Niiden ansaintalogiikka rakentuu sille, että ne ohjaavat mahdollisen ylijäämän, voiton, toiminnan kehittämiseen. Tällöin voimme puhua järjestöjen toiminnasta osana niin suomalaisittain kuin eurooppalaisittainkin merkittävää yhteisö- ja solidaarisuustaloutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s